İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARI TİCARETİ YETKİ BELGESİ HAKKINDA SORULAR

1-) İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti yetki belgesi nedir?
İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edilebilmesi için ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmeleri adına düzenlenen belgedir.
2-) Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kimleri kapsamaktadır?
Yönetmelik, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârları kapsamaktadır.
3-) Kimler İkinci El Motorlu Kara Taşıtları ticareti yetki belgesini almak zorundadır?
İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârlar, işletmeleri adına yetki belgesi almak zorundadır. Bununla birlikte, bir takvim yılı içinde doğrudan (kendi adına kayıtlı) veya aracılık yapılmak suretiyle (vekâleten) gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecek olup gelir sağlamak amacıyla ve süreklilik arz edecek şekilde taşıt satışı yapılması durumunda yetki belgesi alınması gerekmektedir.
4-) 2.El Motorlu Kara Taşıtları Yetki Belgesi almak için nereden ve nasıl başvuru yapılır?
Yetki Belgesi başvuruları İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Bilgi Sistemi internet adresinden yapılmaktadır.
Yetki Belgesi Başvurusu onaylanan kişiler veya işletmeler başvuru yaptıkları adresten (İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Bilgi Sistemi) giriş yaparak yetki belgelerim kısmından yetki belgelerini alabilirler.
5-) Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanarak bireyin bilgi, beceri ve yetkinliğini ifade eden motorlu kara taşıtları alım satım danışmanı (Seviye 4) ve motorlu kara taşıtları alım satım sorumlusu (Seviye 5) ulusal yeterliliklerine dayalı belgedir.
6-) Mesleki Yeterlilik Belgesinden Muafiyet Sağlayan Alanlar Hangileridir?

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNDEN MUAFİYET SAĞLAYAN ALANLAR
Ulusal Yeterlilik Program Muafiyet Sağlayan Alan

Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı(Seviye 4)

Ön Lisans

1.Otomotiv
2.Otomotiv İşletme
3.Otomotiv Satış Sonrası Hizmet

Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu(Seviye 5)
7-) Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Kimdir?
İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerini, ticaret şirketleri ve diğer tüzel kişi tacirler ile şubelerde ise bu faaliyetleri yürüten yetkili temsilcilerdir.
8-) Hangi İkinci El Motorlu Kara Taşıtı satışları Yönetmelik kapsamındadır?
Motosiklet, otomobil, arazi taşıtı, otobüs, kamyonet, kamyon ve lastik tekerlekli traktör niteliğindeki taşıtlar Yönetmelik kapsamındadır.
9-) Yetki belgesi olmadan aynı takvim yılı içinde kaç adet motorlu kara taşıtı alıp satabilirim?
Yönetmelikte, bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışının, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edileceği belirtilmiştir.

Yukarıdaki hükümde, bir takvim yılı içinde üçten fazla taşıt satışının ticari faaliyet olarak değerlendirileceği belirtilmekle birlikte üçten fazla taşıt satışının her durumda ticari faaliyet olarak değerlendirilmeyeceği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla, gerçek veya tüzel kişilerin bir takvim yılı içindeki üçten fazla satışlarının Bakanlıkça incelenmesi sonucunda, bu satışların kazanç sağlamak, gelir elde etmek amacıyla yapıldığının tespit edilmesi halinde bu satışlar ticari faaliyet olarak değerlendirilecek aksi tespitlerde ise satış sayısı üçten fazla olsa dahi ticari faaliyet olarak değerlendirilmeyecektir.
10-) Yetki belgesi verilebilmesi için istenen şartlar nelerdir?
• Meslek odasına kayıtlı olunması (Ticaret Sanayi Odası veya Esnaf Sanatkarlar Odasından alınan faaliyet belgesi)
• Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması (Uşak Vergi Dairesi)
• Meslek odası ve vergi kayıtlarındaki iştigal konuları arasında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinin bulunması,
• Motorlu kara taşıtları alım satım sorumlularından en az birinin Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması,
• Motorlu kara taşıtları alım satım sorumlularının;
  • On sekiz yaşını doldurmuş olması,
  • En az lise mezunu olması,
  • İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması,
  • Konkordato talebinde bulunmamış olması,
  • Kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış veya devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme, işkence, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması gerekir.
NOT: Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih (27.08.2024) itibarıyla ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmeler adına;
a) Gerçek kişi işletmeleri adına o tarihteki işletme sahibi,
b) Tüzel kişi işletmeleri ve şubeler adına o tarihte ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetlerini yürüten yetkili temsilcilerden biri,
tarafından 1/3/2025 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında 6'ncı maddenin birinci fıkrasının (ç)bendinin (2) numaralı alt bendinde belirtilen LİSE MEZUNİYETİ ŞARTI ARANMAZ
Bakanlık, bu tarihi altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.
11-) Yetki belgesi verilmesi için istenen “EN AZ LİSE MEZUNU OLMA” şartından muaf olanlar kimlerdir?
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih (27.08.2024) itibarıyla ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmeler adına;
a) Gerçek kişi işletmeleri adına o tarihteki işletme sahibi,
b) Tüzel kişi işletmeleri ve şubeler adına o tarihte ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetlerini yürüten yetkili temsilcilerden biri,
tarafından 1/3/2025 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında 6'ncı maddenin birinci fıkrasının (ç)bendinin (2) numaralı alt bendinde belirtilen LİSE MEZUNİYETİ ŞARTI ARANMAZ
Bakanlık, bu tarihi altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.
12-) Yönetmeliğin “31/8/2020 tarihine kadar iş yerlerinin durumlarını bu Yönetmelikteki şartlara uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerekir” hükmü gereğince, yetki belgesi olmayanların 31.08.2020 tarihinden sonra işlem yapmaları durdurulacak mı?
31.8.2020 tarihinden sonra yetki belgesi olmadan ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların noter satışları engellenmeyecek; ancak, taşıt satışlarına ilişkin tüm bilgiler noterler tarafından Bakanlığa iletileceğinden, yetki belgesiz ticari faaliyette bulunanlar tespit edilerek Bakanlıkça cezalandırılabilecektir.
13-) Aynı adres (iş yeri) için iki yetki belgesi alınabilir mi?
İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte aynı adreste en fazla iki tacir veya esnaf ve sanatkarın ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal edebileceği belirtildiğinden, aynı adrese iki iş yeri ruhsatı ve buna bağlı olarak iki yetki belgesi verilebilecektir. Bu durumda iş yeri metrekare şartı belediye tarafından ruhsat verilirken iki kat olarak uygulanacaktır
14-) Aynı adreste (iş yerinde) ikinci el oto ticaretinden başka bir ticari faaliyette bulunabilir miyim?
İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik uyarınca, aynı iş yerinde ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinden başka ticari faaliyette bulunulamaz. Bunun tek istisnası, ilk tescil motorlu kara taşıtı (sıfır taşıt) ticareti faaliyetidir.
15-) Home ofis olarak faaliyet gösterenler yetki belgesi başvurusu yapabilirler mi?
İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik uyarınca home ofis olarak ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunulması mümkün olmayıp bu şekilde faaliyet gösterenlere iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ve buna bağlı olarak yetki belgesi verilemez.
16-) İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında araç satış işlemlerinde 6 Ay ve 6 Bin Km düzenlemesi ne zaman sona erecek?
İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'in Geçici 2 nci maddesi;
(1) İkinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe 1/7/2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamaz. Bakanlık, bu tarihi altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.
(2) İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler adına bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tescil edilen otomobil ve arazi taşıtlarının 15/9/2022 tarihine kadar pazarlanması veya satılması halinde birinci fıkra uygulanmaz." şeklindedir. Aktarılan hüküm doğrultusunda Geçici 2 nci maddenin yürürlük tarihi Ticaret Bakanlığı tarafından 01/01/2024 tarihine kadar uzatılmıştır.
17-) İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti hakkında Yönetmelik kapsamında araç satış işlemlerinde 6 Ay ve 6 Bin Km düzenlemesinin uygulanmasına ilişkin genel kurallar nelerdir?
6 ay ve 6 bin km kontrolü, yalnızca otomobil (M1 sınıfı) ve arazi taşıtları (M1G, M2G, M3G, N1G, N2G ve N3G sınıfı araçlar) için yapılacaktır. Hangi araçların otomobil ve arazi taşıtı olduğu, sistem tarafından otomatik olarak kontrol edilecektir.
Yetki belgesi ibraz etmeden noterlikte araç satış işlemi yapan kişinin (satıcının), İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 5 nci maddesi kapsamına giren kişilerden olup olmadığı sistem tarafından kontrol edilecek ve bir takvim yılında Yönetmelik kapsamına giren araçlardan üç veya daha fazla sayıda sattığı tespit edilirse, bir sonraki satış işlemi sırasında satışa konu edilmek istenen otomobil ve arazi taşıtının ilk tescilden itibaren 6 ay ve/veya 6 bin km'yi doldurmamış olması durumunda işlem kesilecektir.
Satış işlemlerinde sistem tarafından gerekli kontroller yapılıp işlemin kesildiği durumlarda, Bakanlığımızdan alınmış izin yazısına istinaden (izin yazısının tarih ve sayısını kaydetmek suretiyle) satış işlemine izin verilecektir.
Bu kapsamda olanların ve yetki belgesi olmayan bu kişilerin Müdürlüğümüze dilekçe ile başvuru yapmaları gerekmektedir.
18-) İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticaretiyle İştigal Eden İşletmelerin Yükümlülükleri?
a) Motorlu kara taşıtı alım satım sorumluları ile danışmanlarının adı, soyadı, T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası ile iletişim bilgilerini, bu kişilerin işe başladığı; işi bırakma bilgisini ise bu durumun gerçekleştiği tarihten itibaren on gün içinde Bilgi Sistemi üzerinden il müdürlüğüne bildirmek.
b) Mesleki yeterlilik belgesinin aranmayacağı haller hariç olmak üzere, mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişileri motorlu kara taşıtı alım satım sorumlusu veya danışmanı olarak istihdam etmemek.
c) Yetki belgesi numarasını ekspertiz raporunun düzenlenmesi sırasında ekspertiz işletmesine ve satış sırasında noterliğe beyan etmek.
ç) Ekspertiz raporunun bir nüshasını satış sırasında noterliğe ibraz etmek.
d) Ticari faaliyetleri sırasında ahlaka uygun, adil ve dürüst davranmak, haksız ve hukuka aykırı davranış ve ticari uygulamalarda bulunmamak, hizmet verdiği kişilerin alım satım tercihlerini etkileyecek nitelikteki bilgileri gizlememek ve bu kişileri yasa dışı veya etik olmayan uygulamalara teşvik etmemek.
e) Satışına yetkili olmadığı ikinci el motorlu kara taşıtına ilişkin tanıtım ve ilan faaliyetinde bulunmamak.
f) Yol ve kaldırım gibi kamunun ortak kullanımına ayrılmış alanları taşıt teşhir alanı olarak kullanmamak.
g) Bu Yönetmelikte yer alan ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmeye ait olan diğer yükümlülükleri yerine getirmek.
ğ) İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretinin geliştirilmesi ve tüketicinin korunması amacıyla Bakanlıkça alınan tedbirlere uymak.
19-) Yetki Belgesi hangi durumlarda yenilenmelidir?
Yetki belgesi, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen (ticari işletme adına düzenlenen yetki belgesinde asgari olarak bulunan MERSİS numarası ve MERSİS’e kayıtlı işletme adı ve adresi ile ticaret unvanının; esnaf ve sanatkâr işletmesi adına düzenlenen yetki belgesinde ise ESBİS’e kayıtlı işletme adı ve adresi ile işletme sahibinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası) bilgilerinden herhangi birinde değişiklik olması halinde yenilenir.
20-) Yetki Belgesi yenileme işlemi başvurusu hangi sürede yapılmalıdır?
Yenileme başvurusu;
a) İşletmenin başka bir adrese nakledilmesi durumunda, iş yeri açma ve çalışma ruhsatının yeniden düzenlendiği,
b) Mahalle, cadde, sokak ve benzeri yerlerin isim veya numaralarının değişmesi nedeniyle işletme adresinin değişmesi durumunda, iş yeri açma ve çalışma ruhsatının güncellendiği,
c) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen durumlar hariç olmak üzere, 5 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen bilgilerden herhangi birinde değişiklik olması durumunda değişikliğin gerçekleştiği, tarihten itibaren on gün içinde Bilgi Sistemi üzerinden yapılır.
21-) Yetki Belgesi hangi durumlarda iptal edilir?
İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğinin;
a) 6 ncı maddede belirtilen şartlardan herhangi birini kaybeden işletmenin bu durumun gerçekleştiği tarihten itibaren on gün içinde Bilgi Sistemi üzerinden yapacağı başvuru üzerine,
b) 6 ncı maddede belirtilen şartlardan herhangi birine sahip olunmadığının Bakanlıkça tespit edilmesi halinde,
c) 8 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen süre içinde yenileme başvurusunda bulunulmaması nedeniyle Bilgi Sistemi üzerinden veya yazılı olarak Bakanlıkça yapılan uyarıya rağmen on gün içinde yenileme başvurusunda bulunulmaması halinde,
ç) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden işletmeye Bilgi Sistemi üzerinden veya yazılı olarak Bakanlıkça yapılan uyarıya rağmen;
1) Verilen süre içinde aykırılığın ortadan kaldırılmaması halinde,
2) Aynı takvim yılı içinde aykırılığın tekrarlanması halinde,
d) İlk tescil motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde de bulunan işletmenin bu faaliyeti yürütürken satıştan kaçınması, taşıtın üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat talep etmesi, tüketiciyi aksesuar almaya veya takas yapmaya zorlaması ya da takas fiyatını piyasa fiyatının önemli ölçüde altında belirlemesi gibi ilk tescil motorlu kara taşıtına ulaşılmasını zorlaştırıcı faaliyette bulunması halinde, iptal edilir.
• (ç) ve (d) bentleri gereğince yetki belgesi iptal edilen işletmeye ve işletme sahibinin diğer işletmeleri ile temsilcisi olduğu işletmelere, iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle yetki belgesi verilmez.
22-) Satışa sunulan her taşıt için ekspertiz raporu alınması gerekmekte midir?
TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip ekspertiz işletmesi bulunmayan illerde faaliyet gösteren işletmelerin ekspertiz raporu alma zorunluluğu bulunmamaktadır.

TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip ekspertiz işletmesi bulunan illerde ikinci el otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan işletmelerin ekspertiz raporu alma zorunluluğu bulunmaktadır.

Ekspertiz raporunun satışın yapıldığı tarihten önceki üç gün içinde alınması gerekmektedir.

Model yılına göre sekiz yaşın veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki taşıtlar için ekspertiz raporu alınması zorunlu değildir.
23-) İkinci El Motorlu Kara Taşıtı ticaretinde garanti süresi ne kadardır??
İkinci el otomobil ve arazi taşıtının motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren üç ay veya beş bin kilometre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin garantisi altındadır. İşletme, garanti kapsamına giren hususları sigorta yaptırmak suretiyle karşılayabilir.

Yukarıda sayılan parçalarda garanti süresi veya kilometresi içinde meydana gelen arızalar azami kırk beş iş günü içinde giderilir. Arızanın giderilmesine ilişkin masraflar işletmeye aittir.
24-) Garanti kapsamına girmeyen hususlar nelerdir??
a) Model yılına göre sekiz yaşın veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki taşıtlar.
b) Satış sırasında alıcı tarafından bilindiği işletme tarafından belgelendirilen arıza ve hasarlar.
c) Ekspertiz raporunda belirtilen arıza ve hasarlar.
ç) Aracın olağan kullanımı nedeniyle kayışlar, egzoz, amortisör, debriyaj, ön dişli takımı, fren balataları ve pabuçları, diskler, contalar gibi parçalarda meydana gelen aşınma ve yıpranmalar.
d) Garanti kapsamındaki bir parçada meydana gelen arızanın doğrudan sonucu olarak hasar görmedikçe veya zayi olmadıkça; bujiler, katalitik konvertörler, hava filtresi, yağ filtresi, yakıt filtresi, cam silecek lastikleri, klima devresinin doldurulması için kullanılan maddeler, ilave edilen yağlar, soğutma sıvıları, fren sıvıları ve diğer katkı maddeleri.
e) Garanti kapsamındaki bir parçada meydana gelen arızanın doğrudan sonucu olarak hasar görmedikçe veya zayi olmadıkça, koltuk aksesuarlarının temizlenmesi ve onarılması dâhil olmak üzere kaportanın ve kabinin olağan bakımı için yapılan masraflar.
f) Kaporta işleri, süslemeler, paspas, lastikler, jantlar, akü, farlar, park lambaları, camın ve farların kırılması veya çatlaması.
g) 15 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilenler hariç olmak üzere elektronik parçalar ve komponentler.
ğ) Parça değişimi yapılarak veya yapılmaksızın düzenli önleyici işlemler, kontroller ve ayarlamalar.
h) İkaz lambaları sistem arızası gösterdiği halde aracı kullanmaya devam etmenin veya bilerek veya bilmeyerek uygun olmayan ya da kalitesiz yağların veya yakıtın kullanılmasının sebep olduğu arızalar.
ı) Hatalı kullanım, kaza, hırsızlık, hırsızlık girişimi, yangın, infilak, vandallık veya doğal afetler nedeniyle hasar gören veya zayi olan parçalar.
i) Taşıtın ihmal edilmesinin veya uygun olmayan bir şekilde kullanılmasının veya aracın gereği gibi çalışması için lüzumlu olan sıvıların donmasının sebep olduğu arızalar.
j) Bakım işlemlerinin muayene ve bakım planına uygun olarak yapılmaması nedeniyle meydana gelen arızalar.
k) Satış sonrasında taşıta yapılan herhangi bir eklenti nedeniyle oluşan hasar ve arızalar.
l) Tescil belgesinde “Trafikten çekilerek tescil kaydı kapatılmıştır.” şerhi bulunan taşıtlar.
25-) İkinci el motorlu kara taşıtı satışına aracılık ve taşıt teslim belgesi nedir?
Satışa sunulmak üzere ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmeye teslim edilen ikinci el motorlu kara taşıtı için taşıt teslim belgesi düzenlenir.
Taşıt teslim belgesi, ikinci el motorlu kara taşıtının adına tescilli olduğu kişi ile işletme arasında birer nüshası taraflarda kalacak şekilde en az iki nüsha düzenlenir ve işletme tarafından en az beş yıl süreyle saklanır.
Taşıt teslim belgesinde asgari olarak aşağıdaki bilgilere yer verilir:
a) Tarafların adı ve soyadı veya ticaret unvanı ve işletme adı ile kimlik ve iletişim bilgileri.
b) İkinci el motorlu kara taşıtının (Değişik ibare:RG-15/8/2020-31214) tescil belgesi ve kilometre bilgileri ile boyalı ve değişen parça bilgileri.
c) İkinci el motorlu kara taşıtının adına tescilli olduğu kişi tarafından beyan edilen taşıta ilişkin arıza ve hasar bilgileri ile güvenlik, iç donanım, dış donanım ve multimedya özellikleri gibi diğer bilgiler.
ç) Aracılık hizmeti karşılığında işletmeye ödenecek ücretin tutarı.
d) İkinci el motorlu kara taşıtının işletmede kalacağı süre.
e) Tarafların tebligat adresleri ve imzaları.
kinci el motorlu kara taşıtında üçüncü fıkranın (d) bendinde belirtilen süre içinde oluşan arıza ve hasardan işletme sorumludur.
26-) İkinci el motorlu kara taşıtının tanıtımı nasıl olur?
Satışa sunulan ikinci el motorlu kara taşıtının üzerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerin güncel olarak yer aldığı bir tanıtım kartı bulundurulur.
Tanıtım kartında yetki belgesi numarasına ve ikinci el motorlu kara taşıtına ilişkin aşağıdaki asgari bilgilere güncel olarak yer verilir:
a) Markası, cinsi, tipi ve model yılı.
b) Rakam veya harflerinin bir kısmı karartılmak suretiyle motor ve şasi numarası.
c) Plaka numarası.
ç) Yakıt türü.
d) Kilometresi.
e) Satış fiyatı.
f) Boyalı ve değişen parçaları.
g) Niteliği belirtilmek suretiyle hasar kaydı.
ğ) Üzerinde rehin veya haciz gibi şerhlerin bulunup bulunmadığı.
İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretine yönelik ilan veren işletmeler bu ilanlarda aşağıdaki hususlara uymakla yükümlüdür:
a) Yetki belgesi numarası ve yetki belgesindeki işletme adı veya unvanı ile ikinci fıkrada belirtilen diğer bilgilere güncel olarak yer vermek.
b) Üçüncü kişileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer vermemek.
c) İkinci el motorlu kara taşıtının satılması veya taşıt teslim belgesinin süresinin sona ermesi halinde üç gün içinde ilan faaliyetine son vermek.
27-) İETTS üzerinden yazdırılan yetki belgesinin Ticaret İl Müdürlüğünce imzalanması gerekmekte midir?
İETTS üzerinden düzenlenen yetki belgeleri e-imzalı olup belgenin çıktısı alındıktan sonra belgeye ıslak imza atılmasına gerek bulunmamaktadır.
28-) İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğe Aykırı Hareket Edenlere İlişkin Ceza Hükümleri?
Bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin dördüncü fıkrasına aykırı hareket edenler hakkında 6563 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde, diğer hükümlere aykırı hareket edenler hakkında 6585 sayılı Kanunun 18 inci maddesinde öngörülen idari para cezaları Bakanlıkça uygulanır.